Hjemmesykehus gjør hverdagen lettere for våre familier

Hjemmesykehus

Helle Milde Laurvig, har vært prosjektleder for det nye tilbudet der sykepleiere reiser hjem til unge pasienter. Med seg har hun seks dedikerte sykepleiere, en lege og en koordinator som jobber med kvalitetsregister.

Klinikksjef på barne- og ungdomsavdelingen i Bergen, Ansgar Berg, fortalte under åpningen at Haukeland har ventet 10 år på et slikt tilbud. Endelig er det på plass.

Barnekreftforeningen ønsker å skape en bedre hverdag for barn og familier slik at de får det best mulig. Vi sponset derfor en av de to bilene til dette viktige tilbudet, slik at sykehuspersonellet kan komme seg hjem til pasientene der de bor.

130 bidragsytere har også gitt bidrag gjennom Barnekreftforeningen sin innsamling på Facebook, slik at prosjektet kunne bli en realitet.

Prioriterer dem som har vært lenge på sykehuset.
Det er en stor belastning for alle å ha syke barn. Enda større belastning er det å bli liggende på sykehuset lenge. Takket være den nye ordningen kan familiene i større grad være i en normal hverdag, selv om de har syke barn.

Hjemmesykehuset i Bergen har prioritert de som har langvarig opphold på sykehuset bak seg. Helle forteller at tilbudet er blitt veldig godt mottatt blant pasientene, og at de har hatt enda flere pasienter å besøke enn forventet.

Familiene setter stor pris på at de kan bruke mindre tid på å reise til og fra sykehuset, og slippe ventetid. Vi har besøkt mange som har hatt problemer med å komme til sykehuset, og vi har vært hjemme hos flere barn og unge med kreft for å blant annet ta blodprøver, sier Laurvig.

Mange av familiene har barn som ikke har gått på skolen under koronapandemien. Da ble det også ekstra vanskelig for familiene å komme seg til sykehuset. I tillegg økte smittefaren. De fleste ønsket ikke å komme mer på sykehuset enn nødvendig.

Den store aha-opplevelsen
– Vi som jobber på sykehuset, har ofte erfart at flere av pasientene har vært vanskelige å få kontakt med når de kommer til avdelingen. Når vi kommer hjem til dem har de lyst til å fortelle mer, vise frem, og de føler seg tryggere i kjente omgivelser. Det er virkelig en positiv erfaring vi har sett i løpet av tiden med hjemmesykehus, sier Helle.

Foto: Kenneth Gjerde


Sverre (8) fikk besøk av hjemmesykepleierne
Sverre Gjerde fylte 8 år i august og bor i Bergen sammen med mor, far og lillesøster på tre år. Han er en av dem som har fått besøk av hjemmesykepleierne.

For to år siden ble han diagnostisert med en sjelden type Akutt Lymfatisk Leukemi (ALL), bare en og en halv uke etter han begynte på skolen. Det ble dessverre ikke noe mer skole på Sverre det året.

Han fikk sterke medisiner og måtte holdes hjemme mye av tiden. I starten tilbragte han lange perioder på sykehuset. Året etter fikk han være litt på skolen, men så måtte han være hjemme hele vinteren under influensasesongen. Noen av barna på skolen hadde også vannkopper, noe som kan være livsfarlig for barn som har gått på cellegift og har lavt
immunforsvar.

Han var veldig glad for å begynne på skolen igjen i vår. Men så kom koronaviruset… For Sverre var det på en måte greit å vite at de andre barna også måtte være hjemme. Da følte han at han ikke gikk glipp av noe, sier Karoline, mor til Sverre.

Familien til Sverre er veldig glad for at sykehuset kan komme hjem til dem, spesielt fint var dette under den første tiden med korona, da familien ikke ønsket å dra noen steder på grunn av smittefare.

Familien får mer tid sammen
Selv om Sverre har hatt fine blodprøver det siste året, må han fremdeles ha kontroll en gang i uken. Noen ganger kan det gå to uker hvis prøvene er stabile. I tillegg må de på kontroll hos legen en gang i måneden.

Når sykepleierne kan komme hjem til oss får vi mer tid sammen med familien, også er det mer forutsigbart. Vanligvis må vi sette av en hel dag hvis kontrollene skal være på sykehuset. Denne løsningen er mye mer forutsigbar, og Sverre føler seg trygg, sier Karoline.


– Jeg syns det er fint å få besøk av sykepleierne og vise frem kyllingene
mine, sier Sverre

Sverre har nemlig åtte kyllinger som ble klekket da han kom hjem fra sykehuset. Den siste tiden har han bygget hønsehus sammen med faren slik at kyllingene kan flytte dit nå som de blir høner.

Vil fortsette å bruke tilbudet
Jeg håper vi kan fortsette å bruke tilbudet. Etter hvert kan sykepleierne også komme å ta prøvene på skolen, slik at han ikke går glipp av så mye skole. Han begynner å bli vant til prøvene nå, og vi har for det meste
kommet tilbake til en normal hverdag, forteller Karoline.


De gode erfaringene har gitt mersmak, og Helle Laurvig forteller at de ønsker å fortsette med hjemmesykehus og utvide fra høsten. Dette innebærer også å øke bemanningen slik at de kan hjelpe flere.



Del artikkelen på Facebook, Twitter

Bli medlem

Vi er her for deg som er i familie til et barn rammet av kreft! Ved å bli medlem hos oss, vil vi gi deg støtte og tilbud. Ønsker du bare å støtte oss, må du velge et støttemedlemskap. Takk til alle som er med og støtter!