Hele 12 739 430 kroner har Team Rynkeby Norge samlet inn til Barnekreftforeningen. Et helt fantastisk beløp som kommer godt med i vårt arbeid, og mål om at ingen barn skal dø av kreft.
I sommer tok 251 syklister fra Team Rynkeby Norge turen på sykkel fra Oslo til Paris. Mange med en drøm om å klare den store styrkeprøven på sykkel, og alle med et ønske om å gjøre en forskjell for barn og ungdom med kreft. Turen markerer slutten for ett års innsamling til Barnekreftforeningen. Vi tok en prat med noen av folkene bak dette fantastiske initiativet.
Engasjement og humor
Våre Barn har snakket med Kenneth Baltzersen, Country Manager for Team Rynkeby i Norge. Før intervjuet fikk undertegna journalist beskrevet en mann som alltid var positiv og med et brennende engasjement. Aldri har en beskrivelse passet bedre. Inn døren til Barnekreftforeningens kontor i Oslo, kommer en mann hvor det lyser engasjement av øynene, han er blid og hyggelig, og vi snakker som om vi er gamle bekjente.
– Når jeg fikk muligheten så fantes det ikke behov for å tenke seg om, sier Kenneth på spørsmål om hvorfor han valgte å ta over som leder for Team Rynkeby i mai 2018. Man møter så mange flotte folk, og det er et utrolig engasjement og humør på lagene, fortsetter han.
«Man møter så mange flotte folk, og det er et utrolig engasjement og humør på lagene»
Kenneth Baltzersen
Kenneth var en av de opprinnelig norske Team Rynkeby-syklistene som i 2013 syklet til Paris, og vet godt hva som kreves av deltakerne, både som syklist og som servicemedarbeider. Ikke minst tar han med sin egen bakgrunn som forretningsmann inn i jobben som Country Manager.
– I perioder kan det være veldig hektisk å lede en slik organisasjon, og i andre perioder er det lite å gjøre. Spesielt i tiden frem mot avreise er det viktig å holde tungen rett i munnen. Men, å se resultatet av arbeidet veier opp for alt, sier han.
Motivasjonen av å se samholdet i Team Rynkeby, og at resultatet av jobben vi alle legger ned faktisk utgjør en forskjell for kreftsyke barn, kan ikke måle seg får vi forklart. Og det er liten tvil i at det utgjør en forskjell. Siden 2014 har Team Rynkeby vært Barnekreftforeningen sin største bidragsyter og de innsamlede midlene har gått til forskning på barnekreft.
Den ivrige syklisten har også planer om å legge bak seg noen mil på sykkelen på vei til Paris.
– Jeg har en ambisjon om å sykle mest mulig selv nedover, dersom det lar seg kombinere med jobben som Country Manager. Jeg tenker å sykle en dag sammen med hvert lag. Det er en viktig del av jobben å være mest mulig sammen med lagene, skape samhold og en forståelse av hvorfor vi gjør dette.
Servicefolka betyr alt
For å klare turen til Paris trenger man ikke bare god kondisjon og vilje til å klare turen. I tillegg til 251 syklister, finnes det også rundt 60 uvurderlige personer på serviceteamet.
– Servicefolka betyr alt. Uten dem hadde vi ikke komt oss til Paris, sier Kenneth.
«Servicefolka betyr alt. Uten dem hadde vi ikke komt oss til Paris»
Kenneth Baltzersen
Vi kan like godt slå det fast først som sist, uten serviceteamene kan ikke Team Rynkeby fungere optimalt på turen til Paris.
En av de som er med på serviceteamet til Team Rynkeby Østfold er Tor Atle Åslie. Hans største forhåpning før turen er at de skal samle inn mest mulig penger til barnekreftforskning. I tillegg håper han at all oppmerksomheten rundt turen skal gjøre Team Rynkeby og innsatsen de legger ned mer kjent, og at samarbeidet med Barnekreftforeningen blir forsterket og godt kjent i vårt landstrakte land.
Sykler for at alle skal overleve
– I dag overlever 4 av 5 barn kreft, men vi sykler for 5 av 5. Det er det som er målet, og det som driver alle Rynkebyerne. I tillegg sykler vi for at de barna som overlever skal få leve et godt liv, og at senskader blir forsket på, og gjort noe med, sier Tor Atle.
«I dag overlever 4 av 5 barn kreft, men vi sykler for 5 av 5. Det er det som er målet, og det som driver alle Rynkebyerne»
Tor Atle Åslie
Han vet dette så alt for godt selv. Theodor Åslie hadde akkurat fylt seks år, da bomben slo ned i den lille familien. Theodor hadde akutt vondt i magen. Utredningene viste at han hadde en svulst på binyren, en barnekrefttype som kalles Nevroblastom og rammer rundt sju barn i året. Fem år etter diagnosen, 9. juli 2017 gikk Theodor bort, og ble en del av den statistikken som Team Rynkeby sykler for å endre.
– Jeg var med Team Rynkeby i fjor og jobbet litt på service. Det er et fantastisk samhold på laget. Alle skal med, og det er god stemning hele veien. I fjor ble jeg tatt spesielt godt vare på, og var nesten som en kjæledegge for laget. Tapet etter Theodor var ferskt, så å se og kjenne på at alle på laget vet at saken vi sykler for er viktigst er helt spesielt, sier han.
«Å se og kjenne på at alle på laget vet at saken vi sykler for er viktigst er helt spesielt»
Tor Atle Åslie
En vanlig dag på service starter grytidlig. De skal opp før klokken 06 og tilrettelegge for syklistene. I tillegg til å hjelpe rytterne med mat og drikke, står de for innkjøp før og under turen, kaffekoking, kakebaking, innsjekking på hoteller, fordeling av rom på overnattingsstedene, vask av sykkelklær og masse, masse mer. Ikke minst er de en fantastisk støttepartner for syklistene.
– Den viktigste jobben på service er å få syklistene sikkert fra Oslo til Paris. Alle skal med, og jobben vi gjør, ikke bare med å tilrettelegge, men også støtte er viktig, spesielt de dagene som er lange og tunge.
«Også støtte er viktig, spesielt de dagene som er lange og tunge.»
Tor Atle Åslie
Det er et stort maskineri bak turen til Paris. Og hele fire følgebiler per team sørger for at syklistene har det som de trenger på den 10 dager lange turen. Man har mekanikerbil som hjelper dersom det skulle være problem med sykkelen, lunsjbiler og «microbiler» sørger for at syklistene får i seg næring under turen, og bagasjebil som frakter alt av utstyr mellom overnattingsstedene.
– Samholdet er noe av det jeg ser mest frem til, i tillegg til at jeg slipper å slite på sykkelen selv, sier han humoristisk. Selv om han har ambisjoner om å stille på sykkel selv.
– Jeg skal ha et hvileår etter dette, men i 2021, med god nok grunntrening, så håper jeg selv å være med som syklist.
På sykkel igjen etter skade
En av de som skal sykle mot Paris er Gyri Tvedt Rustand, kreftsykepleier på Barne- og ungdomsklinikken på Haukeland Sykehus. Gyri er veldig klar på hvorfor hun er med på Team Rynkeby.
– Som kreftsykepleier har jeg fått innblikk i hva som ligger bak behandlingen vi gir til kreftsyke barn i dag. Det forskes for lite på barn med kreft og ting tar for lang tid! Hvert år får ca. 200 barn i Norge kreft. Barn er ikke små voksne, de rammes av andre krefttyper enn voksne og har ofte en komplisert og krevende behandling. Kreft er den sykdommen som tar flest liv for barn mellom 1-14 år. 1 av 5 barn dør av sin kreftsykdom og mange sliter med senskader og komplikasjoner etter behandlingen. Det er stort behov for mer forskning på behandlingsmetoder, resultater og bivirkninger, forteller den erfarne sykepleieren.
«Det forskes for lite på barn med kreft og ting tar for lang tid! Hvert år får ca. 200 barn i Norge kreft. Barn er ikke små voksne, de rammes av andre krefttyper enn voksne og har ofte en komplisert og krevende behandling.»
Gyri Tvedt Rustand
Det er andre gangen hun deltar, og i år som i fjor skal hun sykle sammen med sønnen Fredrik på 20 år, ikke minst har hun fått med minstemann på 15 og mannen på service.
– Nå vet jeg hva som skjer og jeg gleder meg til å nyte turen mer. I fjor var jeg mer spent før hver etappe, men nå vet jeg hva jeg går til.
Gyri har tidligere syklet Bergen-Voss og vært i generelt god form. Etter en prolaps og to ryggoperasjoner for 5 år siden ble sykkel satt innerst i boden. Tanken om deltagelse på Team Rynkeby ble tent våren 2017, og etter å ha testet ut ryggen på noen spinning-timer ble søknaden sendt og da plassen var hennes, var det ingen vei tilbake. Deltagelsen fra i fjor hadde på ingen måte skremt henne fra å delta i år igjen. Men så skjedde det som ikke skulle skje.
– Treningen var godt i gang og motivasjonen var på topp. Ute på en treningstur 16. mai sammen med noen fra laget var det noe olje- eller dieselsøl på veien som ble oppdaget for sent. Vi var åtte syklister, og de fire innerste falt. Det gikk heldigvis greit med de to første, men en knakk kragebeinet og jeg landet rett på hodet.
Gyri kom i fra fallet med knust øyehule og kraftig hjernerystelse. Men bergensere er ikke kjent for å gi seg. Gyri ga klar beskjed til kirurgen om at hun skulle sykle til Paris. Og slik ble det, med titanplater i kinnet, og god støtte fra sønnen og resten av laget, selv om kirurgen nok ikke var så enig.
- Jeg har store forhåpningen til turen. Ikke minst håper jeg på fint vær nedover, det gjør sitt for både sikkerhet og humør. Jeg gleder meg til gode samtaler underveis, det er lange dager og man blir enda bedre kjent med de andre på laget.
Prologene fra rådhuset i Oslo, og i København er også noe hun gleder seg til.
– Det å kjøre ut fra Rikshospitalet i fjor var sterkt. Jeg traff igjen familier som jeg har jobbet med, noen som har mistet barna sine. Da kjenner man på hvorfor vi gjør dette. Jeg grein når jeg syklet ut fra Rikshospitalet og København i fjor. Det er så sterkt og rørende å se alt engasjementet, og hva det betyr for familiene.
I år, som i fjor skal Gyri sykle med en ballong på sykkelen. Ballongen er et symbol på en pasient, Jonathan, som har særlig berørt henne.
– Når dagene på sykkel blir tunge og tøffe kan jeg se ned på ballongen, for å huske på hvorfor jeg gjør dette. Jonathan var alltid positiv og en helt fantastisk gutt. Han sa alltid " Det kan bli en fin dag ... likevel". Det tar jeg med meg, og det kan vi alle lære noe av.