Monica Cheng Munthe-Kaas, forsker og overlege ved OUS, mottar forskningsmidler fra Barnekreftforeningen i 2025, som leder for prosjektet IMPRESS-BARN.
INFORM-studien
Årlig får rundt 20 barn som er ferdigbehandlet for kreft tilbakefall, eller responderer ikke på behandling. Dette kalles “relapserende” eller “refraktær” kreft (R/R). R/R-kreft er utfordrende å behandle, delvis fordi det er sjelden, men også fordi de fleste utprøvende kreftbehandlingsstudier med nye medikamenter fokuserer på voksne.
– Målrettet behandling kan i noen tilfeller ha svært god effekt, og mindre bivirkninger. Med denne infrastrukturen vet vi at alt som kan gjøres, faktisk gjøres.
Overlege Monica Cheng Munthe-Kaas
Mottaker av Barnekreftforeningens forskningsmidler 2025
Med forskningsstøtte fra Barnekreftforeningen har Munthe-Kaas siden 2019 ledet norsk deltakelse i den internasjonale INFORM-studien. Her utføres genetisk profilering og kartlegging av barn med R/R-kreft i en rekke land. 54 norske barn har deltatt i studien, og hos 29 % av dem ble det funnet genetiske forandringer som kunne knyttes til nye behandlingsmål med målrettete medisiner.
Les om Munthe-Kaas' arbeid med Den norske barnekreftbiobanken.
Vil utjevne forskjeller
IMPRESS-BARN, som Munthe-Kaas nå mottar støtte til, vil bygge på kunnskap fra INFORM, og på erfaringer fra den nasjonale IMPRESS-Norge, som er en klinisk studie av voksne kreftpasienter.
– Resultatene fra INFORM viser hvor viktig det er å bygge systemer for utvidet diagnostikk og tilpasset behandling for alle barn i Norge som har R/R-kreft, sier Munthe-Kaas. – Prosjektet vil etablere en nasjonal diagnostikk og derved bidra til å gi like vurderinger for tilgang til avansert behandling uavhengig av hvor i landet barnet bor.
– Selve genetikken i kreftsvulstene hos barn kan være annerledes enn hos voksne, og de genetiske forandringene kan ha en annen betydning.
Overlege Monica Cheng Munthe-Kaas
Mottaker av Barnekreftforeningens forskningsmidler 2025
– Vi ser at det kan forekomme regionale forskjeller på rutiner og vurderinger for tilgang på nye utprøvende medikamenter. Det vil si at noen barn, på enkelte steder, får lettere tilgang på medisiner og behandling enn andre. Vi håper dette prosjektet vil belyse problemstillingen, slik at forskjellene kan utjevnes.
IMPRESS- BARN fokuserer på fire hovedområder
1. Infrastruktur: Etablere et nasjonalt system for diagnostikk og behandling, samt opprette databaser med genetiske profiler for bedre oppfølging.
2. Målrettet behandling: Finne genetiske «knagger» i kreftcellene som kan kobles til kliniske studier og brukes til å tilby presise, skreddersydde behandlinger.
3. Kartlegge og rapportere på behandlingseffekt, sikkerhet og regional rettferdighet: Jobbe for at alle barn, uavhengig av hvor de bor, skal få tilgang til den samme kvaliteten på behandling.
4. Forskning og samarbeid: Bygge kompetanse i Norge og samarbeide internasjonalt for å utvide kunnskapen om barnekreft.
Les mer: Slik foregår tildelingen av forskningsmidler
Spisskompetanse på barn
Munthe-Kaas beskriver tolkningen av de genetiske funnene som den største utfordringen. Til dette kreves spisskompetanse og en egen struktur for barn, som foreløpig ikke finnes i Norge. Hun understreker viktigheten av kompetanseheving og internasjonalt samarbeid.
– Fordi barnekreft er sjelden, trenger vi en bredere utredning, sier overlegen. – Selve genetikken i kreftsvulstene hos barn kan være annerledes enn hos voksne, og de genetiske forandringene kan ha en annen betydning.
– Målrettet behandling kan i noen tilfeller ha svært god effekt, og mindre bivirkninger. Med denne infrastrukturen vet vi at alt som kan gjøres, faktisk gjøres.