Aktivitetsmønstre for bedre liv etter barnekreft

Wei Deng

Corina Rueegg, seniorforsker ved Oslo senter for biostatistikk og epidemiologi, OUS, forsker på sammenhengen mellom fysisk aktivitet, psykisk helse og livskvalitet hos unge barnekreftoverlevere. Rueegg, representert ved stipendiat Wei Deng, tildeles forskningsmidler fra Barnekreftforeningen i 2025. 

Barna skal leve gode liv! 

– Når unge får kreft er det en vanskelig situasjon for både barna og familiene deres, men heldigvis er overlevelsen høy. Derfor bør vi tenke på mer enn bare behandlingen, vi må også se på hvordan det lange livet de har foran seg skal bli så bra som mulig.  

I stedet for å kun se på gjennomsnittlig fysisk aktivitet, som tidligere studier har gjort, undersøker Rueegg og teamet hennes hvordan barnas aktivitetsmønstre endrer seg gjennom for eksempel en dag eller en uke. De bruker data fra prosjektet Physical Activity in Childhood Cancer Survivors (PACCS, 2022), ledet fra OUS. Tallene inkluderer aktivitetsmåling hos barn fra Tyskland, Sveits, Finland og Danmark i tillegg til Norge.  

De 495 barna som deltok i studien, var mellom 9 og 16 år og hadde avsluttet kreftbehandlingen minst ett år før de ble med. De var kreftfrie og tilbake til hverdagen med skole, familieliv og fritidsaktiviteter. 

– Barna ble tildelt aktivitetsmålere som ble brukt hver dag i en uke for å kartlegge hvor mye de beveget seg, forteller Rueegg. – Samtidig besvarte de spørsmål om tretthet, psykisk helse og livskvalitet i et digitalt spørreskjema.  

Mer verdi av tilgjengelige data 

– Dataene ble opprinnelig samlet for å undersøke barnas fysiske aktivitetsnivå og fysiske form. At vi får støtte til dette oppfølgingsprosjektet innebærer at vi nå kan hente mer verdi ut av grunnarbeidet som allerede er gjort. 

– Ved hjelp av avanserte analysemetoder kartlegger vi ukentlige og daglige aktivitetsmønstre og ser på hvordan disse henger sammen med tretthet, psykisk helse og livskvalitet.

Seniorforsker Corina Rueegg, OUS<br>Mottaker av Barnekreftforeningens forskningsmidler 2025Seniorforsker Corina Rueegg, OUS
Mottaker av Barnekreftforeningens forskningsmidler 2025

– Uten pengene fra Barnekreftforeningen hadde vi ikke hatt mulighet til å gjøre disse tilleggsanalysene for å se på aktivitetsmønstre i sammenheng med fatigue, psykisk helse og livskvalitet, sier den engasjerte forskeren takknemlig.  

– Uten pengene fra Barnekreftforeningen hadde vi ikke hatt mulighet til å gjøre disse tilleggsanalysene for å se på aktivitetsmønstre i sammenheng med fatigue, psykisk helse og livskvalitet, sier den engasjerte forskeren takknemlig.  

Hun forklarer at teorien de jobber ut fra er at barn som har overlevd kreft beveger seg annerledes enn andre barn. Kanskje de trenger mer tid til å hente seg inn etter at de har beveget seg, og har behov for lengre pauser? 

Barnas aktivitetsmønstre 

– Ved hjelp av avanserte analysemetoder kartlegger vi ukentlige og daglige aktivitetsmønstre og ser på hvordan disse henger sammen med tretthet, psykisk helse og livskvalitet, sier hun.  

– Tanken er at denne kunnskapen skal komme klinikere, barnekreftoverlevere og deres familier til gode, med et overordnet mål om å forbedre livskvaliteten deres. 

Seniorforsker Corina Rueegg, OUS<br>Mottaker av Barnekreftforeningens forskningsmidler 2025Seniorforsker Corina Rueegg, OUS
Mottaker av Barnekreftforeningens forskningsmidler 2025

–  Kanskje er det slik at noen av barna som har hatt kreft blir mer slitne på ukedager og trenger hvile etter skoletid, men beveger seg mer i helgen når de har bedre tid? Vi vil blant annet kunne undersøke om jevnere aktivitetsfordeling gjennom uken kan utgjøre en forskjell for de som sliter med fatigue eller psykiske utfordringer. 

Les mer: Slik foregår tildelingen av forskningsmidler

Praktisk verdi 

– Aktivitetsmønstre kan være forskjellige avhengig av krefttype og hvilken behandling barna har fått. Dersom vi har nok data, ønsker vi også å se nærmere på de ulike krefttypene. 

– Når vi vet hvilke intensiteter og hyppigheter som er mest fordelaktige for å forbedre utmattelse, psykisk helse og livskvalitet hos unge barnekreftoverlevende, vil vi kunne utarbeide skreddersydde anbefalinger. Tanken er at denne kunnskapen skal komme klinikere, barnekreftoverlevere og deres familier til gode, med et overordnet mål om å forbedre livskvaliteten deres. 

Fast giver

Vi har ingen barn å miste! Annenhver dag får et barn i Norge kreft. Bli fast giver og bidra til forskning på barnekreft slik at flere overlever.

Kontaktinfo hentes fra Vipps
Kontaktinfo hentes fra AvtaleGiro
Kontaktinfo hentes fra Vipps
Kontaktinfo må fylles ut
For bedrifter
Frivillig og barn