Spør derfor om alt dere lurer på. Det er ingen dumme spørsmål. Se tips fra foreldre nederst i artikkelen for spørsmål andre synes har vært nyttige å stille.
Når det er sagt, trenger man verken huske eller forstå alt, det medisinske er det spesialistene på sykehuset som tar seg av.
Et godt og nært samarbeid mellom dere og sykehuset/legen er også med på å trygge barnet. Det kan gjøre behandlingen lettere for barnet.
Det er noen ting legen ikke kan svare på, men dere skal være trygge på at legen gir all den informasjonen de har og svarer dere så godt de kan.
Dere som foreldre blir fulgt opp og informert om utviklingen underveis i behandlingen.
Det første møtet med legen
Det første møte med legen skjer gjerne ganske fort etter at barnet er innlagt på sykehuset.
Det er ikke alltid at diagnosen er helt klar, men dere vil få informasjon om det som skjer og hva legene mistenker.
Det er viktig at begge foreldrene er til stede under informasjonsmøter med legen slik at dere får samme informasjon. Dersom det ikke er mulig kan man ta med seg en annen person som man kan støtte seg på og som kan hjelpe til med å huske på ting.
Man får ofte tilbud om at en sykepleier eller annen helsepersonell kan bli med på møtet for å ta notater og for å kunne svare på spørsmål i etterkant.
Ta notater
Dersom du får beskjeder du ikke husker eller som du ikke forstår kan du spørre igjen eller få ting skrevet ned.
Vi vet det er mye å tenke på når man skal møte legen, så her er noen ting vi anbefaler:
• Skriv ned spørsmål du har på forhånd
• Tenk gjennom hva du ønsker å få ut av samtalen
• Oppsummer det dere har snakket om før dere går
fra legen. Da kan eventuelle misforståelser korrigeres.
• Skriv ned kontaktinfo til din kontaktperson/lege
• Skriv ned dato og tid for neste møte
• Er det noe du skal forberede til neste møte?
Tips: Last ned Barnekreftappen og legg inn alle notater og lister tilknyttet behandling og legebesøk der. Notater kan deles med partner dersom begge har appen.
Du kan også ta bilde av dokumenter eller annet som du får utdelt og lagre det i samme mappe, eller lage en egen mappe for disse.
Møter uten barnet
Dere kan be om samtale med legen uten at barnet er til stede. Noen foreldre opplever at det er lettere å stille spørsmål, eller å få med seg hva som blir sagt dersom barnet ikke er til stede.
Møter uten foreldre
Barnet kan be om samtale med legen uten at dere som foreldre er med. Dette er noe flere barn synes er fint, for da kan barnet også stille spørsmål ikke ønsker å stille foran dere.
Tips fra foreldre
Her er noen spørsmål andre foreldre har synes var nyttige å spørre om:
• Hva er det neste som skjer nå og hvordan vil dette påvirke mitt barn? Ta en ting av gangen, man trenger ikke forstå hele behandlingsprotokollen til å begynne med. Ting forandrer seg raskt, men akkurat det neste som skal skje er nyttig.
• Hva er det relevant at jeg vet nå for å søke om pleiepenger eller sykemelding? Her må man ofte ha noe dokumentasjon fra behandlende lege, så det er nyttig å få en liten oversikt. Vit at dere sannsynligvis får møte med sosionom veldig snart, og da vil mye bli avklart.
• Hva kan man gjøre når man venter? Det blir ofte mye venting, både for barn, foreldre og søsken, sjekk derfor om de har noen anbefalinger, lekerom, hageflekker, TV-stuer eller lignende som kan brukes.