Ingen økende smittetrend blant barn med kreft
Siden koronasmitten kom til Norge, har det vært kommunisert at barn ikke vil bli alvorlig syke, og i tillegg at det ikke har vært økende smittetrend blant barn med kreft på verdensbasis. Norske barneonkologer har gitt sin tilslutning til dette. Leder i Barnelegeforeningen, Elisabeth Selvaag, sier at der det har vært dødsfall av korona hos barn, har det bare vært i kombinasjon med en svært alvorlig diagnose (BT 20.november 2020). Hun påpeker imidlertid videre, at det heldigvis er sjeldent at barn med kroniske sykdommer, blir alvorlig syke og dør av infeksjoner.
Barn trenger ærlighet og åpenhet
Vi vet at også barn følger med på koronasituasjonen og det som skjer i samfunnet. Mediene er en kilde til mye informasjon, men tyr ofte til sensasjonelle overskrifter som kan virke skremmende på barn. Flere barn har også skolehverdager som er preget av kohorter, smittevernstiltak og karantene, noe som igjen kan forsterke et barns reaksjoner og skape frykt. Derfor er det ekstra viktig at barn får ærlig og direkte informasjon om det som skjer rundt oss.
Syke barn blir ekstra bekymret
Det er viktig å informere om og berolige barn på at slike dødstall er sjeldne, at det er lov å snakke om det de lurer på. Barn trenger voksne som kan forsikre dem om at de tåler å høre vanskelige spørsmål og at ingen spørsmål er dumme. Den vanligste reaksjonen barn formidler, er at de føler seg triste. I tillegg kan redselen for å miste noen nære, bli forsterket.
Barn som selv er syke, kan bli ekstra bekymret - og disse barna påvirkes av voksnes bekymringer og usikkerhet, særlig når det ikke blir snakket om. Ta derfor kontakt med sykehuset - for å lufte tanker og bekymringer, og for å få svar på spørsmål knyttet opp mot barnets helse- og sykdomssituasjon.
Smittevernstiltakene vi nå lever med, skaper større avstand mellom oss mennesker, og mange kan oppleve å gå alene med tanker og bekymringer. Når barn ikke kan være sammen med venner og ikke gi hverandre en klem, er det viktig å tilføre hverdagslivet mer stabilitet og normalitet gjennom å opprettholde så gode og normale opplevelser som mulig. Alle i familien trenger frisoner fra sykdom og bekymringer. Men spesielt er det barna og de unge som trenger å bli sett og ha noen å snakke med. De må kunne gå ut og inn av sorg og glede, og få bekreftelse på at det er lov å ha det bra og gøy. Derfor kan det være lurt å avgrense tiden til «faste» tidspunkt hvor familien snakker om det som er vanskelig. I slike samtaler får både barn og voksne den informasjonen de trenger, de får en mulighet til å være mer delaktige og alle kan forberede spørsmål.