Friskere sinn i et hus for helter

Familiehus i Umeå Barnekreftforeningen

– Hjältarnas hus er helt fantastisk og utgjør en stor forskjell for familiene, sier Per-Erik Sandström.  

Som barnelege ved Norrlands universitetssjukhus i Umeå har han hatt tett kontakt med Hjältarnas hus siden det ble bygget i 2017. Han har jobbet på barnekreftavdelingen siden midten av 90-tallet og sett et stort antall barn og familier ha glede av familiehuset.   

Per-Erik Sandström er barnelege ved Norrlands universitetssjukhus i Umeå i Sverige.

Nesten som hjemme

Hjältarnas hus, eller Heltenes hus på norsk, ligger et steinkast unna sykehuset og er et tilbud til familier med barn som har alvorlig sykdom. Her finnes 13 rom, to små leiligheter og en hjemmekoselig atmosfære med planter, bokhyller og fine lekeområder både inne og ute. Familiene kan få en pause fra sykehuskorridorene og skape gode øyeblikk sammen. Rundt 70 prosent av familiene har barn med kreft.   

– Behandlingstidene for kreft er veldig lange, og mange må være hjemmefra i flere måneder. På Hjältarnas hus kan barna og familiene bo all den tiden de ikke må være på barnekreftavdelingen. Slagordet til Hjältarnas hus er “Nesten som hjemme”, og vi håper at barn og familier føler at de er mye mer hjemme og ikke bare på sykehus.  

Julian (4) fikk kreft da han var to år gammel og er på familiehuset med storebror Alexander (10) og foreldrene.

Stor verdi for samfunnet og den enkelte

Noe av det viktigste Sandström ser, er at familiehuset er med på å lette de psykiske utfordringene ved alvorlig sykdom.  

– Å gå gjennom kreftbehandling er naturligvis veldig traumatisk og slitsomt. Det å ha tilgang til familiehuset gjør at behandlingsperiodene ikke blir så psykisk belastende. Vi er overbevist om at Hjältarnas hus bidrar til at man rent mentalt kommer mye bedre ut av dette.   

Også for samfunnet har familiehuset stor verdi, mener Sandström, ettersom foreldre og søsken kan få bedre psykisk helse og lettere komme tilbake til skole og arbeid. I tillegg har han merket at klimaet på barneavdelingen er blitt bedre og roligere. Det er mindre stress for helsepersonalet når de ikke har to foreldre og søsken i tillegg til det syke barnet å ta hånd om. Ikke minst er han sikker på familiehuset betyr mye for søsken.  

– Søsken er veldig viktige og blir ofte oversett. På familiehuset er det egne aktiviteter for søsken slik at de føler seg sett og involvert. De får også leve et mer normalt liv her og samtidig være nær foreldrene og den som er syk.

Per-Erik Sandström
Barnelege ved Norrlands universitetssjukhus i Umeå
Lilly ble født tre måneder for tidlig, og storesøster Penny (4) passer godt på henne.

Jul på Hjältarnas hus

Historiene om barn som har gode minner fra Hjältarnas hus er mange, og Sandström husker spesielt godt en liten jente som bodde her da huset var nyåpnet. Hun kom til barnekreftavdelingen 22. desember med en komplikasjon.  

– Jeg fortalte henne at hun dessverre ikke kunne reise hjem til jul, og da ble hun naturligvis veldig lei seg. Så spurte hun: “Tror du at jeg kan få være på Hjältarnas hus”, og jeg svarte: “Ja, det tror jeg.” Da svarte hun: “Jeg blir veldig gjerne i Umeå om jeg kan få være på Hjältarnas hus!” 

– Å gå gjennom kreftbehandling er naturligvis veldig traumatisk og slitsomt. Det å ha tilgang til familiehuset gjør at behandlingsperiodene ikke blir så psykisk belastende. Vi er overbevist om at Hjältarnas hus bidrar til at man rent mentalt kommer mye bedre ut av dette.  

Per-Erik Sandström
Barnelege ved Norrlands universitetssjukhus i Umeå

I dag finnes ingen tilsvarende familiehus i Norge. Årets TV-aksjon går til Barnekreftforeningen, som skal etablere familiehus ved universitetssykehusene i Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo.

Del artikkelen på Facebook, Twitter

Gave

Med din gave, gir du barn og familier som er rammet av kreft, håp i en vanskelig tid. Sammen skal vi finne bedre behandlingsmetoder, slik at flere barn får et godt liv etter behandling. Tusen takk!

Om gaven
Om deg
Skattefradrag krever personnummer
Submit