Barn skal bli fulgt nøye opp av tannpleier under og etter behandling. Sykehuset hjelper dere med forebyggende og lindrende behandling som munnstell, tilsyn av såre slimhinner, tannrengjøring og gir dere informasjon og veiledning om hvordan best mulig ta vare på munn og tenner under og etter behandlingen.
Under behandling blir munnslimhinnene mer mottakelig for angrep fra bakterier og sopp. Dere kan selv forebygge skader og lindre plager ved å ha en god munnhygiene. Tannpuss to ganger daglig med myk tannbørste og tannkrem med nøytral såpe. Husk å rense tungen.
Etter behandling kan det være lurt å ta kontakt med tannlegen for jevnlige kontroller (hver tredje måned det første året).
Tips og råd ved sår og belegg i munnen
Slimhinnene i munnen kan bli tynne, skjøre og følsomme etter cellegiftbehandling eller stråling mot hode-halsområdet. Noen har lettere for å få sår i munnen enn andre, og disse får det ofte igjen. Sårene kommer en drøy uke etter behandlingsstart, men allerede en uke senere er slimhinnene ofte i bedring.
• La barnet skylle munnen med lett dovnet kullsyrevann.
• Bruk sugerør, da er det lettere å få i seg drikke uten at det gjør vondt.
• Bland maten med en teskje olje eller flytende smør for å smøre munnen.
• Server gjerne myk mat som grøt, potetmos eller makaronistuing. Hard mat, som knekkebrød, kan gjøre vondt og bør unngås.
• Omelett og pannekaker er mat med nøytral og mild smak.
• Unngå syrlig mat og drikke som sitrusfrukter, juice, tomat og ketchup.
• Unngå varm mat, sterkt krydret og saltet mat.
• Ikke bland ulike konsistenser og ingredienser som i en kjøttgryte.
Strålebehandling mot hode-halsområdet
Strålebehandling kan gi plager i munnhule og tenner både under og etter behandlingen. Plagene varierer med stråledosen, og fra person til person. For å forebygge eventuelle plager og bivirkninger er det viktig med best mulig tann- og munnhelse.
De vanligste plagene er:
- Munntørrhet, spyttet blir seigt og klebrig
- Såre og vonde slimhinner
- Nedsatt smaksans
- Redusert gapeevne
- Økt risiko for hull i tennene
- Økt risiko for slimhinnebetennelser (soppinfeksjon)
- Inflammasjon forårsaket av munnhulebakterier
- Smerte, problemer med ernæring
- Redusert sår- og bentilheling
Spesielle hensyn som må tas:
Du må ikke få trukket tenner eller få utført andre operasjoner i munnhulen der du har fått stråling. Etter endt strålebehandling, avhengig av stråledose, blir blodforsyningen til kjeveben og muskler mindre, som igjen fører til dårligere tilheling. Dette kan igjen gi kroniske betennelser som er vanskelig å behandle. Denne risikoen varer livet ut. Vanlige tannbehandlinger som fyllinger, rotfyllinger og krone/bro/proteser kan utføres, men det kan være nødvendig med forebyggende antibiotika i noen tilfeller.
Ta med journalen til tannlegen
Barn og unge (ut året de fyller 18) omfattes av den offentlige tannhelsetjenesten og har rett til fri tannbehandling. 19- og 20-åringer som også tilhører den offentlige tannhelsetjenesten må betale 25 prosent.
Det kan være greit å ha med en legeattest med oversikt over gjennomgått kreftbehandling, slik at tannlegen også får lagt det inn i journalen. Dette er spesielt viktig å huske på når de blir voksne og bytter tannlege.
Folketrygdens § 5-6 med tilhørende forskrifter og rundskriv har bestemmelser om dekning av utgifter til tannbehandling. Bestemte grupper har rett til hel eller delvis stønad. Kreftsykdom og behandling påvirker ofte munnhelsen. Dette kan føre til økt behov for tannbehandling. Vær oppmerksom på at trygden bare yter utgiftsdekning etter offentlige takster. Disse takstene er ofte lavere enn de priser tannlegene har og det kan være prisforskjeller hos ulike tannleger. Det vil si at «full dekning» ikke betyr at hele regningen dekkes.
Kilde: OUS