Norske barn som kvalifiserer til protonbehandling blir i dag sendt til utlandet, blant annet til Sverige, Danmark og Tyskland. Selv om behandlingen er god, så vil det alltid være en tilleggsbelastning for både barnet og familien å måtte tilbringe flere uker i utlandet på behandling. Språkbarrierer og savn etter familie og venner gjør at dette er utfordrende. Det er derfor med stor glede at Barnekreftforeningen er med å markerer nedleggelsen av grunnsteinen til protonbygget på Radiumhospitalet.
En revolusjon for barn med hjernesvulst
Forskning på barnekreft fokuserer ikke bare på å helbrede kreftsykdom, men også på å gi de berørte barna et bedre liv etter sykdom og behandling. For eksempel håper leger at protonstråling og nye kirurgiske metoder vil hjelpe hjernesvulstpasienter.
Barn som har blitt behandlet for hjernesvulster får ofte flere og mer alvorlige senskader etter sykdom og behandling. Et problem er at stråling, som er avgjørende for å kurere flere typer hjernesvulster, også påvirker voksende barns hjerner.
Protonstråling gir bedre presisjon
Med mer presis stråling blir mindre deler av hjernen skadet. Den store fordelen er at strålingen kan planlegges og utføres slik at den maksimale mengden energi ender opp i selve svulsten, i motsetning til fotonstråling hvor effekten også er stor på vei mot svulsten, i selve svulsten og på vei ut av svulsten.
Innføring av protonbehandling til Norge
I 2024 skal den første kreftpasienten behandles med protonterapi i Norge. Det skjer ved Radiumhospitalet i Oslo. Samme år åpner også protonsenteret i Bergen.
Årlig blir mellom 40 og 60 norske pasienter, de fleste av disse barn og unge, sendt til utlandet for å få kreftbehandling med protonstråling.
I tillegg finnes det mange pasienter som med sikkerhet kan ha nytte av protonbehandling, men som av ulike grunner ikke blir sendt til utlandet for behandling i dag. Flere internasjonale estimat tyder på at cirka 10-15 prosent av de pasientene som i dag får tradisjonell strålebehandling, vil ha bedre nytte av behandling med protoner.
– Protoner har egenskaper som overgår dagens strålebehandling. Dette vil gi flere pasienter et bedre behandlingstilbud. Til å begynne med er det flest barn og unge som får tilbudet, men også utvalgte grupper av voksne pasienter vil få muligheten, mange gjennom kliniske studier. Ved full kapasitet vil rundt 580 pasienter få denne behandlingen hvert år, forteller Einar Waldeland, seksjonsleder for protonterapifysikk.
Kunnskapsløftet
I den norske satsingen på protonsenter er det et høyt fokus på kunnskapsutvikling. Pasientbehandlingen skal integreres med forskning av høy kvalitet og i samarbeid med internasjonale miljø. Målet er å bidra til omfattende forskning og etablere ytterligere evidens for klinisk bruk av protonbehandling.
Barnekreftforeningen har allerede gitt midler til forskning på protonbehandling i Norge. Her kan du lese mer om prosjektet, «Målrettet protonterapi reduserer seneffekter», ved Haukeland universitetssykehus.
Les om Julien som fikk Protonbehandling i Tyskland
Kilde: Oslo universitetssykehus og Haukeland universitetssykehus