UNN oppretter tilbud for pasienter med seneffekter etter kreft

Teamet ved Kreft seneffektpoliklinikk på UNN

På oppdrag fra Helse Nord planlegges det et klinisk tilbud for kreftoverlevere med komplekse og sammensatte seneffekter på Universitetssykehuset Nord-Norge. Kreftoverlevere kan ha økt risiko for sykdom, dårligere livskvalitet og tapt arbeidsevne.

Nye behandlingsformer og mer intensiv kreftbehandling har ført til at 85 prosent overlever barnekreft, og dette gir en økning av langtidsoverlevere. Mange barn sliter både fysisk, psykisk, kognitivt og sosialt etter en krevende kreftbehandling.  70 prosent av de som overlever lider av minst én seneffekt, og mange må leve med seneffekter gjennom et langt liv.

Heldigvis har det blitt satt et økende fokus på problemstillinger knyttet til seneffekter etter kreftbehandling, blant både helsepersonell, politikere og blant kreftoverlevere, med et fokus på manglende og lite helhetlig tilbud. Ikke minst er dette noe Barnekreftforeningen har jobbet lenge for.

Som første i landet vil UNN nå tilby et poliklinisk seneffekttilbud til voksne barnekreftoverlevere. UNN styrker dermed kvaliteten på helsetilbudet til de hardest rammede i denne pasientgruppen og etablerer «Kreft seneffektpoliklinikk», som underliggende enhet i Kreftavdelingen. Barnekreftoverlevere vil bli møtt av kreftsykepleier og barneonkolog.

Målgruppe

  • Voksne kreftoverlevere (overlevere etter kreft i barnealder som har fylt 18 år og etter kreft i voksen alder) med komplekse og sammensatte seneffekter etter kreft tilhørende Helse Nord
  • Kreftoverlevere som avsluttet aktiv behandling for minst 1 år siden
  • Kreftoverlevere uten tegn på tilbakefall av kreftsykdom

Henvisning

  • For å få henvisning skal det være en begrunnet mistanke om at aktuelle plager er knyttet til tidligere kreftsykdom/behandling.
  • Pasienten skal være kreftfri og uten mistanke om tilbakefall av kreftsykdom.
  • Henvisningen skal beskrive problemstillinger og symptomutvikling over tid.
  • Det åpnes for henvisning fra november 2021 og de første pasientene vil få et tilbud fra januar 2022.

Målsetning og samarbeid

Målet for seneffektpoliklinikken er å bidra til å fremme best mulig helse blant kreftoverlevere. Det vil ofte være behov for en tverrfaglig vurdering og behandling. Kreft seneffektpoliklinikken vil samarbeide tett med en rekke andre instanser på UNN, og hele Helse Nord både i sekundær- og primærhelsetjenesten. Det polikliniske seneffekttilbudet innebærer en tidsbegrenset oppfølging med 2-4 konsultasjoner i løpet av ett år med målsetning om å styrke kreftoverleveren og de lokale ressurser.

Les mer på UNN sine hjemmesider.

Del artikkelen på Facebook, Twitter

Gave

Med din gave, gir du barn og familier som er rammet av kreft, håp i en vanskelig tid. Sammen skal vi finne bedre behandlingsmetoder, slik at flere barn får et godt liv etter behandling. Tusen takk!

Om gaven
Om deg
Skattefradrag krever personnummer
Submit