Visste du at det er leiligheter som kan lånes helt gratis i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø? Disse er det sykehuset som har nøkkel til og det er også sykehusets ansatte som bestemmer hvem som får bruke leilighetene. Vi anbefaler at dere spør om å få låne en leilighet dersom dere har behov for et sted å bo, hvor også søsken kan være med.

Les mer om leilighetene her.

Familiehus

Med midlene fra TV-aksjonen 2024, jobber Barnekreftforeningen med å etablere familiehus i nærheten av sykehusene i Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo. I familiehusene kan familier som har barn med alvorlig sykdom få tilbud om å bo mens barnet er under behandling. Slik unngår familier å bli splittet i denne vanskelige perioden, og søsken kan være i nærheten og bli inkludert på sine premisser.

Les mer om familiehusene her.

Hva sier loven

I Norges lover som omhandler menneskerettigheter finner vi at barnets beste skal være et grunnleggende hensyn i alle saker. Med vekt på dette gir Helsepersonelloven klare føringer om søskens rettigheter.

Helsepersonell skal avklare, kartlegge og følge opp søsken i henhold til lovbestemmelsen § 10 a. Helsepersonells plikt til å bidra til å ivareta mindreårige barn som er pårørende til foreldre eller søsken.'

Her kan du lese selve loven.

Vi kan også anbefale sidene til BarnsBeste. Det er et nasjonalt kompetansenettverk som jobber med barn som pårørende og hvilke rettigheter de har. De har mye god informasjon på sine sider.

Hva gjør sykehuset

Hvordan gjør sykehuset dette? De skal i følge loven avklare, kartlette og oppfølge søsken, dette gjør de ved å:

Avklaring

Det skal avklares om det det syke barnet har søsken, hvem som har den daglige omsorgen for disse og hvor søsken er når barnet er innlagt.

Kartlegging

Det skal så kartlegges hvilke konsekvenser barnets situasjon har for søskens hverdagsliv og hvilke behov de har for informasjon og oppfølging.

Oppfølging

Sykehusene skal tidlig følge opp ved å gi informasjon til søsken om sykdom og behandling, samt en ny hverdagssituasjon. Å vite gir trygghet og forutsigbarhet.

Helsepersonell er med på å gi informasjon ved å være åpen, ærlig og inkluderende. De skal hjelpe søsken å sette ord på følelsene, og la søsken hjelpe til, slik at oppmerksomheten blir fordelt.

Oppfølgingen fra sykehuset går også ut på å la søsken leve sitt liv samt å informer nettverket.

Rett til informasjon

Søsken har rett til alderstilpasset informasjon om hva som skjer. Dette kan de blant annet få ved å få en egen time med en lege hvor de får forklart hva som skjer.

Tilbakemeldinger fra både foreldre og søsken selv er at det å få møte legen er veldig godt. Søsken har da mulighet til å stille spørsmål og sette ord på det de lurer på uten at de må tenke på hvordan foreldrene kommer til å reagere.

Del artikkelen på Facebook, Twitter